Microsoft Certificaten (1)

Ik werk met Microsoft technologie al sinds mijn stage. VB6 was toen nog gemeengoed onder veel programmeurs (hoewel, misschien meer bij de amateurs). Ik heb het nooit een fijne taal gevonden. Vooral omdat het niet objectgeoriënteerd was. Gelukkig kwam daar het .NET Framework 1.0. Sindsdien programmeer ik voornamelijk in VB.NET. Dit heeft vooral te maken met de omgeving: andere programmeurs of managers die meer zagen in Visual Basic. Op zich vind ik de taal waarin geprogrammeerd wordt niet eens zo heel interessant. Zolang het principe maar duidelijk is en de taal in hetzelfde gebied ligt, is een andere taal leren niet zo moeilijk. VB of C# ontlopen elkaar ook niet heel veel.

Om terug te komen op de titel: Microsoft Certificaten. Ik ken .NET dus al sinds het begin en ben ook heel goed bekend met andere Microsoft producten (SharePoint, SQL Server). Ik heb echter nooit de moeite gedaan om ook maar één certificaat te halen. En ik merk dat dat me nu opbreekt. Zo’n certificaat bewijst tenslotte dat je ook kan wat je zegt dat je kan.

De kanttekening bij zo’n certificaat is wel dat het theoretische kennis is die je dan beheerst. Hoe je die uiteindelijk toepast, is dan een ander verhaal. Begrijp je wat de “business” wil? En hoe die in elkaar zit? Als software ontwikkelaar moet je ook begrijpen hoe processen binnen een bedrijf lopen. Ik denk dat dit vooral komt met jarenlange ervaring. Toen ik begon bij TechnipFMC had ik niet veel kennis van bedrijfsprocessen; nu is dat veel duidelijker voor mij.

Je kan dan ook betere vragen stellen als er bijvoorbeeld een nieuwe SharePoint omgeving wordt opgezet. Toen ik de eerste SharePoint neerzette in 2007, was het niet eens een vraag of je een site per afdeling nodig had; natuurlijk heb je die nodig. Nu zou ik de vraag stellen: hebben we een site nodig voor de afdeling of voor de “end-to-end” processen? Dus in plaats van inkoop en finance, een “Procure to Pay” (P2P) site. En in plaats van verkoop en finance een “Order to Cash” (OTC) site.

De volgende blog zal ik gebruiken om het meer over de certificaten in het algemeen te hebben en daarnaast het plan om mijn kennis om te zetten in certificaten.