SharePoint Alternatieven

Zoals je hier kan lezen, ben ik bezig om de communicatie van gymnastiekvereniging Pro Patria te verbeteren. Naast de website is een intranet ook onderdeel van mijn plan. Helaas heeft Microsoft mijn verzoek om op non-profit basis gebruik te maken van SharePoint afgewezen.

Dit betekent dat ik nu op zoek moet naar (gratis) alternatieven. De vereisten van het intranet / CMS (Content Management System):

  1. Zoals aangegeven: gratis of zo goedkoop mogelijk; vooral geen kosten per gebruiker per maand want dan gaat het snel qua kosten. Daarnaast moet je dan voor iedere gebruiker gaan afwegen of dit de kosten waard zijn.
  2. Veilig opslaan van bestanden en andere informatie
  3. Er moeten lijsten in, zoals adressenlijsten
  4. Toegang voor externe gebruikers (gasten) en mogelijkheid om groepen te maken en toegang te geven tot delen van het intranet.
  5. Workflows voor goedkeuring van bijvoorbeeld declaraties
  6. Uitsturen van notificaties
  7. Ondersteuning van Nederlandse taal is een hele grote pré (of een groot minpunt indien niet aanwezig).
  8. Beschikbaar als app of website voor mobiel.

Alternatieven op een rij

Op basis van bovenstaande vereisten, heb ik al een aantal alternatieven gevonden.

SamePage

www.samepage.io

Er is een gratis en betaalde variant. De gratis variant is vooral beperkt in aantallen, maar SamePage ondersteunt wel teams (10), 1 GB opslag, gasten, bestanden delen. Waarschijnlijk is het limiet van 10 pagina’s het lastigste om mee te werken; afhankelijk met wat dat precies betekent. Is een pagina wat in SharePoint een library zou zijn? SamePage werkt als een SaaS (Software as a Service).

Conclusie na test: Mis structuur en de meeste functie bestaat uit het maken van pagina’s waar dan vrije tekst ingevoerd kan worden en eventueel bestanden ingezet kunnen worden. Er zijn wel groepen, maar lijsten en libraries zoals in SharePoint bestaan niet.

BuddyPress

www.buddypress.org

BuddyPress is een WordPress plugin waarmee je je een WordPress site kan omtoveren in een soort van intranet. Het is gratis en open source dus er zijn in ieder geval geen limieten. Hosting moet zelf geregeld worden. Er is een optie om BuddyPress in het Nederlands te gebruiken.

Tiki

tiki.org

Ook Tiki is open source en gratis en hosting moet zelf geregeld worden. Veel functies en lijkt een mogelijke kandidaat. Er is wellicht een Nederlandse vertaling beschikbaar.

Open Atrium

www.drupal.org/project/openatrium

Drupal Open Atrium is opgebouwd uit plugins – ook wel modules genoemd, die samen uw intranetplatform vormen. Drupal geeft de mogelijkheid om een intranet op maat samen te stellen. Een Nederlandse vertaling lijkt niet beschikbaar.

mojoPortal

www.mojoportal.com

mojoPortal is ook een open source applicatie waarbij voor de meeste add-ons betaald moet worden (dit zijn eenmalige bedragen).

Orchard CMS

orchardproject.net

Orchard CMS is geschreven in ASP.NET MVC en open source. Er staat niet heel veel informatie op de website, maar wellicht toch een optie. Meerdere talen beschikbaar, maar niet duidelijk of Nederlands ook één van de beschikbare talen is.

Plone CMS

plone.org

Ook Plone is open source en er zijn 40 talen beschikbaar (waarschijnlijk dus ook Nederlands).